Το Βιετνάμ, φαίνεται ότι χρησιμοποίησε το spyware “Predator” για να στοχεύσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ
Το γνωστό σε όλους μας -πλέον- spyware “Predator” , αλλά και το … αδερφάκι του “Pegasus” , έχουν χρησιμοποιηθεί την τελευταία δεκαετία εναντίον διάφορων στόχων, από πολιτικά πρόσωπα, απλούς πολίτες, δημοσιογράφους, αλλά και αξιωματούχους Κυβερνήσεων.
Όταν όμως αυτό , χρησιμοποιείται από ένα έθνος, με σκοπό να “μολύνει” κινητά τηλέφωνα μελών του Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τότε αυτό μπορεί κάποιος να το θεωρήσει -και να είναι, ίσως- κάτι σπάνιο.
Τη Δευτέρα (16 Οκτ 2023) , η Washington Post , μαζί με μια κοινοπραξία περισσότερων από δώδεκα διεθνών μέσων ενημέρωσης, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Βιετνάμ, χρησιμοποίησε το Predator, το οποίο -ως γνωστόν- διανέμεται από τις εταιρείες παρακολούθησης Cytrox και Intellexa, για να στοχεύσει τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Κογκρέσου : Τον εκπρόσωπο Michael McCaul. και τους γερουσιαστές Chris Murphy, John Hoeven και Gary Peters.
Παράλληλα, στοχοποιήθηκαν και άλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ασχολήθηκαν κατά καιρούς με το γεωγραφικό χώρο της Ασίας, αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής ρεπόρτερ εθνικής ασφάλειας του CNN, Jim Sciutto.
Στην εκστρατεία αυτή του hacking, τα εν λόγω άτομα στοχοποιήθηκαν σε απαντήσεις αναρτήσεων τους που έκαναν στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter) και τα οποία περιλάμβαναν συνδέσμους σε κακόβουλους ιστότοπους. Μέσω αυτών, το επίμαχο λογισμικό κατασκοπείας Predator, μόλυνε τα iOS/Android τηλέφωνά τους.
Αυτή η τακτική, φαίνεται να ήταν όμως, αφενός απερίσκεπτη, αφεταίρου αποτυχημένη, για έναν κύριο λόγο. Οι σύνδεσμοι που τοποθετήθηκαν στις απαντήσεις των αναρτήσεων, ήταν δημόσιοι. Ως εκ τούτου, όποιος άλλος είδε τα συγκεκριμένα tweets και έκανε κλικ στους συνδέσμους, μολύνθηκε επίσης. Με απλά λόγια, ο δημόσιος χαρακτήρας αυτής της προσπάθειας, βοήθησε τόσο τους ερευνητές, όσο και τους δημοσιογράφους, να αναλύσουν το εύρος, αλλά και τους ποιους στόχευε τελικώς, αυτή η εκστρατεία.
Τελικώς αποδείχτηκε ότι, η απόπειρα κατασκοπείας πραγματοποιήθηκε την εποχή των συναντήσεων που είχαν μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης με Βιετναμέζους αξιωματούχους και φαίνεται ότι στόχευε στην κατανόηση των προθέσεων των Η.Π.Α. στη συνάντηση αυτή και κυρίως αυτές, που αφορούν τις σχέσεις της με την Κίνα.
Η κοινοπραξία των μέσων ενημέρωσης, μαζί με ερευνητές ασφαλείας από τη Διεθνή Αμνηστία και την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google, μπόρεσαν να δείξουν-αποδείξουν τη σύνδεση του Βιετνάμ με την εκστρατεία hacking Predator, μέσω εγγράφων που έλαβαν και αναφέρουν λεπτομερώς το συμβόλαιο της κυβέρνησης του Βιετνάμ με την Intellexa το 2020 και αργότερα μια επέκταση της συμφωνίας για να επιτρέπεται η χρήση του λογισμικού Predator.
Τα έγγραφα αυτά, έφτασαν στο σημείο να προκαλέσουν την αντίδραση του ιδρυτή της Intellexa, Ισραηλινού πρώην στρατιωτικού χάκερ που έγινε… επιχειρηματίας Ταλ Ντίλιαν, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία: “Ουάου!!!!” . Η κυβέρνηση του Βιετνάμ αργότερα θα στόχευε Γάλλους αξιωματούχους με το Predator πριν από τη φετινή εκστρατεία που στόχευε τους Αμερικανούς βουλευτές.
Πηγή : wired