Εισαγωγή
Προστατεύοντας το…Ψηφιακό Βασίλειο!!! Σε αυτό το άρθρο, το cybertalks.gr προσπαθεί να…απομυθοποιήσει τους όρους “κυβερνοασφάλεια” και “κυβερνοάμυνα”.
Καλώς ήρθατε στην ψηφιακή εποχή. Εδώ όπου οι ζωές μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και συνυφασμένες με το μυστηριώδες ύφασμα του διαδικτυακού κόσμου. Καθώς επιδρούμε μέσα σε αυτόν το τεράστιο ψηφιακό τοπίο, οι όροι “κυβερνοασφάλεια” και “κυβερνοάμυνα”, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Παρακάτω, θα αποκαλύψουμε τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτές τις λέξεις-έννοιες, θα εστιάσουμε στη σημασία τους, αλλά και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.
Κατανόηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
Προσπαθώντας να απλοποιήσουμε λίγο τους ορισμούς, προκειμένου αυτοί να καταστούν πιο κατανοητοί από όλους, μπορούμε να πούμε ότι η “κυβερνοασφάλεια” , είναι όλες εκείνες οι πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουμε και με τις οποιες προστατεύουμε τα συστήματα υπολογιστών μας, των δικτύων που αυτά συμμετέχουν, αλλά και των δεδομένων που ανταλάσσουμε, από τις ψηφιακές επιθέσεις.
Οι επιθέσεις αυτές, συνήθως πραγματοποιούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου και μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές, όπως phishing, malwares, ransomwares, κ.α.
Ο στόχος της κυβερνοασφάλειας, είναι να προστατέψουμε τα ψηφιακά μας στοιχεία και να διασφαλίσουμε/εξασφαλίσουμε την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών.
Οι πυλώνες της Κυβερνοασφάλειας
- Εμπιστευτικότητα: Η εμπιστευτικότητα , αφορά και εστιάζει, στην αποτροπή κυρίως, οποιασδήποτε μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες. Η κρυπτογράφηση, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, και οι ασφαλείς μηχανισμοί αυθεντικοποίησης, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της εμπιστευτικότητας.
- Ακεραιότητα: Η κυβερνοασφάλεια, αποσκοπεί στη διασφάλιση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των δεδομένων , αλλά και της πληροφορίας. Με απλά λόγια, το ζητούμενο εδώ είναι τόσο τα δεδομένα όσο και οι πληροφορίες να διατηρήσουν την ακεραιότητα τους, δηλαδή μη τροποποιηθούν σκόπιμα ή τυχαία, από εξουσιοδοτημένα ή μη άτομα.
- Διαθεσιμότητα: Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της κυβερνοασφάλειας, αφορά τη διαθεσιμότητα της πληροφορίας και των δεδομένων, όπου και όποτε αυτά χρειάζονται. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να λάμβάνουμε, όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατόν διακοπές, οι οποίες συνήθως προκαλούνται από κυβερνοεπιθέσεις τύπου DDoS (Distributed Denial of Service).
- Αυθεντικότητα: Η δυνατότητα που έχουμε, να επαληθεύουμε τη ταυτότητα των χρηστών, αλλά και των συστημάτων, είναι επίσης θεμελιώδης πυλώνας της κυβερνοασφάλειας. Ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου ταυτότητας, ισχυροί κωδικοί, χρήση βιομετρικών στοιχείων (π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα) και έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων , συμβάλλουν προς αυτή τη κατεύθυνση.
- Εκπαίδευση: Το ανθρώπινο λάθος, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όσον αφορά στη μελέτη των κυβερνοαπειλών. Η κυβερνοασφάλεια, εστιάζει και δίνει έμφαση στην εκπαίδευση , σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, προάγοντας έτσι μία κουλτούρα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια, εντός των οργανισμών.
Κατανοώντας την Κυβερνοάμυνα
Ενώ η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η άμυνα στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, υπάρχουν κάποιες , λεπτές θα λέγαμε, διακρίσεις. Η άμυνα στον κυβερνοχώρο είναι ένα υποσύνολο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, που εστιάζει πιο συγκεκριμένα στην προστασία των ψηφιακών στοιχείων από τις απειλές που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Περιλαμβάνει προληπτικές στρατηγικές , αλλά και μέτρα, που στοχεύουν στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την απόκριση σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Τα συστατικά στοιχεία της Κυβερνοάμυνας
Απόκριση: Στην ατυχή περίπτωση μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο, ένα καλά καθορισμένο σχέδιο αντίδρασης είναι ζωτικής σημασίας. Η άμυνα στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες για τον περιορισμό της επίθεσης, τον μετριασμό των ζημιών και την αποκατάσταση των κανονικών λειτουργιών.
Ανάκτηση: Μόλις μια επίθεση αποτραπεί, η εστίαση μετατοπίζεται στην ανάκτηση. Οι στρατηγικές άμυνας στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν διαδικασίες και πρωτόκολλα για την επαναφορά των συστημάτων στην κανονική κατάσταση λειτουργίας τους, που συχνά περιλαμβάνουν αποκατάσταση δεδομένων και επιδιόρθωση συστήματος.
- Πρόληψη: Οι στρατηγικές της κυβερνοάμυνας, περιλαμβάνουν μέτρα για τη πρόληψη των κυβερνοεπιθέσεων, πρωτού αυτές συμβούν. Αυτές οι στρητηγικές, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τοίχων προστασίας, αντιϊικα προγράμματα και εφαρμογές, καθώς και συστημάτων ανίχνευσης εισβολών. Σκοπός όλων των παραπάνω, είναι η δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής περιμέτρου.
- Εντοπισμός: Τα συστήματα κυβερνοάμυνας, είναι εξοπλισμένα με κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να διακρίνουν και εντοπίσουν πιθανές απειλές, σε πραγματικό χρόνο. Εξελιγμένες τακτικές παρακολουύθησης, ανάλυση της κίνησης στο δίκτυο, καθώς και συμπεριφορικά δίκτυα, βοηθούν στον εντοπισμό μη φυσιολογικών δραστηριοτήτων, ενδεικτικών μιας κυβερνοεπίθεσης.
- Απόκριση: Σε περίπτωση που συμβεί το…μοιραίο, και μια κυβερνοεπίθεση εξελιχθεί άσχημα, είναι ζωτικής σημασίας, να είμαστε προετοιμασμένοι με ένα πλήρες καθορισμένο σχέδιο ανταπάντησης. Η κυβερνοάμυνα, περιλαμβάνει γρήγορες αλλά και αποτελεσματικές ενέργειες για να περιορίσουμε, όσο μπορούμε, τις αρνητικές επιπτώσεις μιας επίθεσης, να μετριάσουμε της ζημιές και εν τέλη να αποκαταστήσουμε τη κανονικότητα στη λειτουργία των συστημάτων μας.
- Αποκατάσταση: Μόλις αποτρέψουμε μια επίθεση, θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμα μας στις ενέργειες της αποκατάστασης. Οι στρατηγικές άμυνας στο κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν διάφορες διαδικασίες και πρωτόκολλα, για την επαναφορά των συστημάτων μας, σε πρώτερο χρόνο, όπου όλα λειτουργούσαν ομαλά. Αυτές, συχνά περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των δεδομένων και την εφαρμογή αναβαθμίσεων/επιδιορθώσεων των συστημάτων.
Γεφυρώνοντας το χάσμα: Ασφάλεια Κυβερνοχώρου vs. Κυβερνοασφάλεια
Ενώ οι όροι είναι στενά συνδεδεμένοι, η κύρια διαφορά έγγυται το πεδίο εφαρμογής τους. Η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, είναι μία ευρύτερη έννοια, που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα και τις πρακτικές για τη προστασία του ψηφιακού χώρου. Ενώ από την άλλη, η κυβερνοάμυνα, αφορά τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για την άμυνα εναντίον των απειλών στο κυβερνοχώρο.
Στην ουσία, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου είναι η γενική “ομπρέλα”, ενώ η κυβερνοάμυνα, ένας κρίσιμος πυλώνας που υποστηρίζει τη συνολική υποδομή ασφαλείας. Φανταστείτε την κυβερνοασφάλεια ως μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την οχύρωση ενός κάστρου, ενώς η κυβερνοάμυνα λειτουργεί σαν τους οπλίτες ή τους τοξοβόλους που αμύνονται απέναντι στις εισερχόμενες επιθέσεις.
Συμπέρασμα
Σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, όπως αυτό του ψηφιακού κόσμου, η κατανόηση και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο , καθώς και η άμυνα απέναντι στις διάφορες επιθέσεις, είναι υψίστης σημασίας. Κατανοώντας τις διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ αυτών των όρων, τα άτομα και οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν μια ανθεκτική άμυνα ενάντια στις μυριάδες απειλές που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Καθώς “ταξιδεύουμε” στις τεράστιες εκτάσεις του διαδικτύου, ας είμαστε εμείς, οι άγρυπνοι φύλακες του ψηφιακού μας κόσμου, διασφαλίζοντας έτσι ένα ασφαλές και…διασυνδεδεμένο μέλλον για τις επόμενες γενιές.